Tradicija.

Vinogradništvo in vinarstvo na kmetiji Mervič se je začelo leta 1890, ko je Ivan Mervič, po domače Jnk, kupil prvo zemljišče za posaditev trt. Iz pripovedovanja prednikov je zemljišče za vinograd uredil ročno, terase utrdil s kamenjem in zidovi, na njem pa posadil cca. 200 trt.

Okrog leta 1910 je vinogradništvo in vinarstvo prevzel sin Peter in površino vinogradov nekoliko povečal. Kljub težkim pogojem po II. svetovni vojni je s pomočjo sina Oskarja obnovil (prekop zemljišča na 1.20 m v globino) še nekatere vinograde. Posadila sta največ vitovske grganje, rebule, kraljevine in malvazije. Takratna kmetija se je preživljala s prodajo  vina in žganja oz. z blagovno menjavo. V sedemdesetih letih se je pridelava grozdja začasno opustila in nadaljevala po letu 1977.

Tradicija in ljubezen do vinogradov se je nadaljevala s sinovoma Andrejem in Boleslavom, slednji je kasneje samostojno nadaljeval z vinogradništvom  in vinarstvom vse do danes. V zadnjih letih je površino vinogradov povečal na sedanjih 3.5 ha.

V spomin na prvega začetnika kmetija nosi ime JNK.

Ivan Mervič, po domače Jnk

Ivan Mervič, po domače Jnk

Peter Mervič

Peter Mervič

Oskar Mervič z družino

Oskar Mervič z družino

Peter Mervič z družino in vnuki

Peter Mervič z družino in vnuki

  • Domov
  • Natisni
  • Pošlji sporočilo
  • Kolofon
  • Zemljevid strani