Pridelava.

Naša vina

Naša vina

Na kmetiji Mervič - JNK  obdelujemo 3,5 ha vinogradov, ki rastejo na laporni zemlji na 100 do 300 m nadmorske višine. Vinogradi  ležijo na 30-45 % naklona, kar nam daje zelo dobre rezultate pri ekstraktu vin, aromah in kislinah. Zaradi lapornih tli (opoka) vsebujejo vina veliko mineralnosti. Pridelujemo večinoma bele sorte vin od teh rebulo, chardonnay, zeleni sauvignon (jakot.e), beli pinot, nekaj malvazije in sauvignon, od rdečih sort pa cabernet sauvignon in merlot. Smo v sistemu integrirane pridelave grozdja in vina pri pooblaščeni organizaciji v Sloveniji. Zaradi takšnega načina pridelave imamo manjši pridelek na trs (cca 1,5 do 2 kg pri belih sortah in 2 kg pri rdečih sortah).

Grozdje ob trgatvi skrbno selekcioniramo; najprej ga orepkamo (ločimo grozdne jagode od grozdovine),  nato pa sledi maceracija (vretje vina na jagodni masi); za belo grozdje poteka 3–5 dni, včasih tudi do 8, za rdeče pa 30–40 dni. Vina dozorijo v lesenih hrastovih sodih, kjer odležijo  od enega do dveh let. Zorijo na lastnih drožeh, ki morajo biti ob trgatvi zdrave, da se za to lahko odločimo. S takim načinom pridelave želimo pridobiti vina za staranje, kar pomeni, da začnemo prodajati stekleničeno vino po 3-4 letih ali več. V tem času vino odleži v steklenicah vsaj še leto po polnitvi.

Naša filozofija pridelave vina je da pridelamo kakovostno grozdje, ki je pogoj za  pridelavo kakovostnih in vrhunskih vin z zaščitenim geografskim poreklom (ZGP).

  • Domov
  • Natisni
  • Pošlji sporočilo
  • Kolofon
  • Zemljevid strani